zaterdag & zondag GESLOTEN

maandag tot vrijdag 9.00 - 17.00 uur

bereikbaar

 

Pubers en huiswerk; een nachtmerrie voor veel ouders

Pubers vinden het vaak niet leuk om huiswerk te maken en dit snappen we vaak ook wel. Want zeg eens eerlijk, het is toch ook veel leuker om af te spreken met vrienden/vriendinnen, om te sporten of gewoon om helemaal niets te doen? Echter, het is wel belangrijk om huiswerk te maken. Het uiteindelijke doel is namelijk wel om je diploma te halen. De noodzaak van dit diploma is voor pubers helaas minder duidelijk en bepalend dan voor ouders.

Wat doe je als ouder?

Vaak hebben ouders geen tijd om hun kind te helpen bij het huiswerk of als ze de tijd al hebben, dan ligt het vak hen net zo min. Ook is de stof zo verandert ten opzichte van vroeger, dat ouders zich zelf eerst moeten verdiepen in de stof. Dit is natuurlijk best tijdrovend en ingewikkeld. Maar hoe kunt u uw kind beter helpen met zijn of haar huiswerk? En hoe kunt u uw kind meer motiveren het huiswerk op een zo effectief mogelijke manier te maken, waardoor uw kind met meer zelfvertrouwen naar school gaat? Het lijken makkelijke vragen, maar in de praktijk blijken ze erg complex te zijn, want niet alleen de kinderen zijn verschillend maar ook de ouders. Ze verschillen bijvoorbeeld in cognitieve vaardigheden, gedragskenmerken, talenten, beschikbaarheid, aanspreekbaarheid enzovoort.

Natuurlijk zijn er ouders die weten hoe ze hun kind moeten begeleiden met het huiswerk, maar het komt ook geregeld voor dat ouders vooral druk uit oefenen op het kind. Ze vertellen daarbij dat het heel belangrijk is voor de toekomst dat je je huiswerk maakt. En dat als je geen huiswerk maakt je blijft zitten, en dat is natuurlijk geen pretje! Of je krijgt later geen goede baan, want je hebt geen diploma gehaald.

Ervaring uit de praktijk

Uit de praktijk blijkt dat kinderen meer baat hebben bij goede begeleiding waardoor ze weer gemotiveerd raken, in plaats van het opleggen van sancties en dreigementen. Dit hangt samen met de ontwikkeling van het brein van het kind. Tijdens de puberteit en de adolescentie is het brein nog volop in ontwikkeling. Bij pubers en adolescenten is het beloningscentrum (nucleus accumbens) erg gevoelig. Hierdoor zijn pubers en adolescenten gevoelig voor prikkels die een plezierig resultaat geven op een korte termijn. Dat verklaart ook waarom ze risicovol gedrag vertonen of verslavende middelen uitproberen. Helaas heeft het maken van huiswerk dit effect niet op korte termijn. Als je dit weet dan is het ook interessant om te bedenken dat de beloningen die vaak gesteld worden, bijvoorbeeld dat het kind een nieuwe fiets krijgt als hij of zij een goed rapport heeft, niet werken. Immers, het kind denkt niet in langere termijn maar juist op de korte termijn. Verder blijkt uit onderzoek dat pubers en adolescenten minder in staat zijn om hun huiswerk te organiseren en zich langdurig te concentreren, als er dingen zijn die hen op dat moment meer motiveren, omdat die dingen hun beloningscentrum op korte termijn prikkelt. En dit soort dingen zijn er natuurlijk altijd. Denk maar aan facebook of sms’jes/appjes die binnen komen, ofwel social media. Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat de frontale cortex, het systeem dat waarschuwt voor mogelijk negatieve effecten, nog niet volledig ontwikkeld is. Daarom is het niet verwonderlijk dat pubers dingen doen of juist laten, zonder na te denken over de mogelijke gevolgen. Dit betekent echter ook dat we niet mogen verwachten van pubers dat ze vanzelf goed kunnen plannen of zich aan planningen zullen houden. Uw kind heeft veel meer aan hulp bij het maken van en het houden aan een planning. Het gevoelige beloningssysteem heeft ook een voordeel: namelijk dat pubers en adolescenten gevoelig zijn voor complimenten. En dat kan wel goed gebruikt worden om ze te motiveren voor het maken van huiswerk. Beloon ze dus juist voor het geen dat ze wel goed doen. Als ze merken dat hun gedrag een positief effect heeft, dan zullen ze het vaker laten zien. De intrinsieke motivatie moet dus weer op gang gebracht worden en dat kan je doen door het gevoelige beloningssysteem te prikkelen.

Comments are closed.
OPENINGSTIJDEN

  • Maandag9.00 - 17.00 uur
  • Dinsdag9.00 - 17.00 uur
  • Woensdag9.00 - 17.00 uur
  • Donderdag9.00 - 17.00 uur
  • Vrijdag9.00 - 17.00 uur
  • ZaterdagGesloten
  • ZondagGesloten