zaterdag & zondag GESLOTEN

maandag tot vrijdag 9.00 - 17.00 uur

bereikbaar

 

6-daagse ACT4KIDS training

Op basis van meer dan 15 jaar ervaring in het werken met ACT bij kinderen en jongeren, heeft Monique Samsen ACT4kids ontwikkeld. Het ACT4kids-model is de basis van waaruit je werkt en de vorm kun je aanpassen aan degene die je voor je hebt. Hier besteed Monique in de training veel aandacht aan. Zo is het voor elke vorm van begeleiding en leeftijd toe te passen. In de praktijk merkt Monique dat óók volwassenen er baat bij kunnen hebben.

Op deze pagina vind je de volgende informatie terug

 • Wat leer je in de ACT4Kids training
 • Geen basisopleiding ACT nodig
 • Het programma
 • Keurmerk / Certificering
 • Accreditatiepunten
 • Agenda
 • Inschrijven

Wat leer je met de training?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) draait niet om klachtvermindering, maar om hoe je met moeilijke zaken in het leven omgaat: coping. Je leert in de training o.a. hoe je een functie-analyse van context, gedrag, gevoel en gedachten maakt (wat de reden is dat de klachten er zijn) en hoe je de cliënt hier middels inzicht gevende ervaringen en aanleren van coping vaardigheden op een andere manier mee om kunt leren gaan. Alles met als doel dat je cliënt een waardevol leven kan leiden, oftewel: zijn hart kan volgen!

Na de training heb je

 • Basiskennis van ACT waaronder de 6 kernprocessen die gezamenlijk bijdragen aan psychologische flexibiliteit (acceptatie, defusie, mindfulness, zelf-als-context, waarden en toegewijde actie);
 • Beknopte kennis van de achterliggende theorie (RFT) en de link naar de praktische toepassing van ACT, zodat je in staat bent om bv. eigen metaforen en oefeningen te ontwerpen en zodat je op diagnostische wijze kunt kijken naar de functionaliteit van gedrag en op basis daarvan passende ACT interventies kunt bedenken;
 • Kennis over en ervaring in de toepassing van ACT op onderwerpen die specifiek zijn voor kinderen en jongeren (zoals systeembegeleiding, neurobiologische ontwikkeling, motivatie);
 • Kennis van het ACT4kidsmodel en hoe de structuur daarvan door te voeren naar psychologische begeleiding;
 • Praktische ervaring met het toepassen van ervaringsgerichte oefeningen en gesprekstechnieken die leiden tot het vergroten danwel versterken van vaardigheden die een rol spelen bij de ACT kernprocessen;
 • Persoonlijk ervaring in het herkennen van de 6 kernprocessen en bijbehorende vaardigheden bij jezelf en heb je ervaringsgerichte oefeningen op jezelf toegepast.

Geen basisopleiding ACT nodig

De vooropleidingseisen zijn dat je een erkend diploma hebt op minimaal hbo/WO niveau van een therapeutie/coaching gerichte studie en liefst ook enige ervaring in bv. gesprekstechnieken en opstellen dan wel uitvoeren van behandelplannen. In de ACT4kids training leer je zowel de basisbeginselen van Acceptance & Commitment Therapy als de toepassing ervan bij kinderen en jongeren. Een basis- of vooropleiding rond ACT is dus niet nodig.

Het programma

Je wordt gestimuleerd om het geleerde direct zelf in de praktijk te brengen: leren doen we het best door te ervaren. Het trainingsprogramma is zo opgebouwd dat je na dag 1 direct al praktisch op je werk aan de slag kan met ACT4kids. Er is veel ruimte voor terugkoppeling van je eigen leerproces. Als therapeut leer je de processen waar ACT gebruik van maakt, flexibel toepassen, zodat je uiteindelijk zelf oefeningen kunt bedenken en zo maatwerk kunt leveren voor elke cliënt. Doordat je de oefening tijdens een trainingsdag eerst zelf uitvoert en opdrachten mee naar huis krijgt tussen de trainingsdagen door, ervaar je wat ACT voor jezelf kan betekenen en kun je de leerstof nog meer eigen maken. Hoewel de training geen therapie is, maken deelnemers vaak ook een persoonlijke ontwikkeling door tijdens de training. Iedereen die deelneemt aan de training krijgt meerdere ‘gadgets’ en werkbladen die je in kunt zetten in de begeleiding. Daarnaast krijg je blijvend toegang tot een toolbox die wekelijks nog groeit met extra werkbladen, inspirerende filmpjes, plaatjes, artikelen en creatieve oefeningen.

Dag 1: Kennismaking, het eiland, RFT, pijn & lijden, de boom, de uil.
Dag 2: Het hart, de kat, de olifant, creatieve hopeloosheid.
Dag 3: Casuïstiekbespreking, het zelf.
Dag 4: Casuïstiekbespreking, therapeutische houding, rol v/d ouders, groepsprotocol.
Dag 5: Dobbelspel ‘alles bij elkaar’, ontwikkeling brein & ACT, motivatie stimuleren, functie- analyse.
Dag 6: Casuïstiekbespreking, andere modellen ACT bij K&J, casusconceptualisatie, compassie.

Keurmerk / Certificering

Om in aanmerking te komen voor de certificering en de bijbehorende accreditatiepunten dien je voldoende aanwezig te zijn geweest en maak je een eindtoets. Dit is een casusconceptualisatie met functie analyse van een ingebrachte casus en neemt zo’n 6 uur in beslag. Een deel kan je al maken tijdens de training. Na het behalen van de certificering mag je gebruik maken van het keurmerk. Tevens kun je ervoor kiezen om als ‘ACT4kids gecertificeerd therapeut’ een melding te krijgen op deze website om zo beter vindbaar te zijn voor verwijzers en ouders.

Accreditatiepunten

Het certificaat geeft recht op de volgende accreditatie:

Voor herregistratie (als nascholing) in het register van de VGCt: 34 Punten
Voor de (her)opname in het SKJ register: 34,5 Punten

Voor de opleiding tot NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog en tot NVO Orthopedagoog Generalist:

 • Behandeling: 17,5 Punten
 • Diagnostiek: 6 Punten
 • Extra Literatuurstudie: 23 Punten
 • Overige Taken: 11 Punten

Voor de herregistratie tot K&J psycholoog of tot Orthopedagoog Generalist: 34,5 Punten
Voor (her)opname in het Register Vaktherapeuten: 69 Punten

Agenda

Data

9 november
16 november
23 november
30 november
7 december
14 december

Tijdstip

van 10:00 tot 17:00

Kosten

€ 1199,00
Voor alle trainingen in Nederland geldt: de kosten zijn inclusief BTW, verplichte literatuur, lunch, koffie & thee, studiemateriaal, gadgets & toegang tot uitgebreide toolbox met werkbladen, filmpjes, artikelen enzovoorts.

Inschrijven?

Vul hieronder het formulier in om je aan te melden voor een training. Je ontvangt dan binnen 2 werkdagen een bevestiging en een e-mail met meer informatie.

OPENINGSTIJDEN

 • Maandag9.00 - 17.00 uur
 • Dinsdag9.00 - 17.00 uur
 • Woensdag9.00 - 17.00 uur
 • Donderdag9.00 - 17.00 uur
 • Vrijdag9.00 - 17.00 uur
 • ZaterdagGesloten
 • ZondagGesloten